Wat moet ik allemaal doen als ik een huis koop in Spanje?

 1. Aanvraag NIE-nummer (numero de identificación extranjero):
 • Dit is een identificatienummer voor elke buitenlander in Spanje. Hoe vraag je dit nummer aan:
  • Bij het consulaat in je land. Maak op tijd een afspraak. Als je het document in het land van oorsprong aanvraagt, moet je er rekening mee houden dat dit tot enkele weken kan duren. Ze zullen je tevens vertellen dat dit document 3 maanden geldig is. Het nummer verandert echter nooit.
  • Bij het politiecommissariaat van de regio. Je moet een document invullen ter plaatse, taks betalen bij de bank en dan geduldig afwachten. Dit neemt normaal gezien een weekje in beslag.

   

  1. Openen van een bankrekening:
  • Dit doe je best per direct bij aankomst bij een bank naar keuze. Hiervoor heb je geen NIE-nummer nodig. Je brengt je identiteitskaart mee uit het land van oorsprong en indien je in bezit bent van een internationaal paspoort, breng je dit best ook mee. Dikwijls wordt er ook gevraagd naar een bewijs van oorsprong van de fondsen. Hiervoor kan je een loonbriefje of een bewijs van zelfstandige activiteit meenemen.
  • Van zodra deze rekening geopend is, schrijf je best per direct je fondsen over, gezien dit ook een aantal dagen in beslag kan nemen, zeker indien het over grotere bedragen gaat. Afhankelijk van de bank waar je mee samenwerkt is er een verschil in kosten die aangerekend worden voor het ontvangen van je geld boven een bepaalde som op deze rekening. Van tevoren te checken dus! Bij sommige banken zal je dus verschillende overschrijvingen moeten doen om aan het totale bedrag te komen.

   

  1. Verkoopovereenkomst:
  • Als de koop doorgaat, is het gebruikelijk om een “contrato de señal / arras” te ondertekenen met de verkoper. Je betaalt dan een voorschot dat meestal rond de 5% zal liggen. Dit voorschot wordt in Spanje niet op de rekening van de notaris gestort. De meest gebruikelijke en veilige manier is om dit via het vastgoedkantoor te regelen. Indien je als koper alsnog afziet van de koop, verlies je het voorschot. Indien de verkoper na het ondertekenen van dit contract af wil zien van de verkoop, moet hij aan de koper de dubbele som van het voorschot.

   

  1. Akte
  • De akte wordt ondertekend bij de notaris en meestal betaal je de koop per bankcheque. Check hier ook de bankkosten en onderhandel!

   

   

  1. Registratie en overdrachtsbelasting
  • Eens je de “escritura” of officiële akte hebt ondertekend bij de notaris, ben je nog niet rond. Met deze akte moet je naar de belastingen of “Hacienda” om de overdrachtstaks te betalen (ITP). Hiervoor heb je een maand de tijd. Daarna moet je akte ook nog geregistreerd worden. Dit is niet verplicht in Spanje, maar ten zeerste aan te raden. Je akte is slechts tegenstelbaar aan derden indien deze geregistreerd is! Hacienda en registratiekantoor kan je zelf doen of door een administrator via je vastgoedmakelaar of via de notaris.

   

  1. Water en elektriciteit:
  • Factuur van water en elektriciteit op jouw naam laten zetten.

   

  1. Gemeentetaks en huisvuil
  • Gemeentetaks en huisvuil (IBI – Basura) op jouw naam laten zetten

   

  1. Betalen van je facturen:
  • In Spanje is het heel gebruikelijk dat alle facturen gedomicilieerd worden.

  Voor alle vragen kan je natuurlijk bij ons terecht! We kennen de regio en de gewoontes. Aarzel niet om contact op te nemen: info@al-inmo.es

Los comentarios están cerrados.